Pamiatke sv. Cyrila a sv. Metoda je zasvätený aj kostol v obci Mojtín

19.03.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Slovensko si v tomto roku pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie. TASR pri tejto príležitosti uvádza prehľad domácich i zahraničných pamätníkov venovaných osnovateľom nášho písomníctva.
Pamiatke sv. Cyrila a sv. Metoda je zasvätený aj neskoroklasicistický kostol v obci Mojtín v okrese Púchov. Vysvätili ho v roku 1863. Historickou raritou je, že niekoľko rokov predtým veriaci využívali na bohoslužobné ciele priestranný skalný jaskynný previs Zraz. Dočasné riešenie vymyslel kňaz a národovec Štefan Závodník, aby Mojtínčania nemuseli merať dlhú cestu cez les za bohoslužbami až do farského kostola v Pružine. Obetavý kňaz prichádzal slúžiť omše a iné bohoslužobné úkony na koni. V samotnom Mojtíne dal už v roku 1854 osadiť kríž, na mieste ktorého mal byť postavený kostol. Stalo sa tak o necelé desaťročie neskôr.
V interiéri kostola dominuje monumentálny olejový obraz sv. Cyrila a sv. Metoda od významného slovenského maliara Jozefa Božetecha Klemensa. Ten je aj autorom druhého veľkého obrazu v kostole, zasväteného Panne Márii s názvom Immaculata, čiže Nepoškvrnená. Centrálny obraz znázorňuje vierozvestov ako dvojicu v bohato riasenom a pestrofarebnom kňazskom rúchu.
 

Vyberte región